Editorial
de Elena Macrea
Voluntar al Asociatiei Piticot
Sanatatea, alaturi de educatie, reprezinta unul dintre cei mai importanti piloni ai supravietuirii unei natiuni, aspect care nu se respecta în cazul României, dar totusi de ce ? Raspunsul privind realitatea sistemului sanitar cred ca îl stim toti: starea de sanatate precara a populatiei, performanta redusa a sistemului, insatisfactia personalului medical si nu în ultimul rând finantarea neadecvata, subdimensionata, a acestui sistem. Alarmant este faptul ca peste 60.000 de oameni mor in fiecare an in Romania, din cauza disfunctiunilor din sistemul sanitar de stat.
Starea de sanatate precara
Într-un studiu realizat de catre Institutul De Prognoza Economica din cadrul Academiei Române, aflam ca România pierde circa 18,6 miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul din 2010, din cauza conditiilor precare de sanatate.
Totodata, analizând raportul Comisiei Prezidentiale Pentru Analiza si Elaborarea Politicilor Din Domeniul Sanatatii Publice Din România, descoperim ca un copil care s-a nascut în aceasta tara în anul 2007 are de 6 ori mai mari sanse de a deceda înaintea primei sale aniversari, în comparatie cu un copil nascut în Suedia si de aproape 3 ori mai mare decât unul nascut în Ungaria.
România are cea mai mare incidenta a tuberculozei din UE, iar incidenta hepatitei B este dubla fata de media UE. De asemenea, femeile din România au cea mai mare rata a cancerului de col uterin, riscul de deces din cauza acestei afectiuni fiind de peste 10 ori mai mare decât în alte tari precum Franta sau Finlanda, desi în prezent aceasta forma de cancer este usor de prevenit si de vindecat prin depistarea precoce.
Performanta redusa a sistemului
Cu totii suntem constienti de performanta redusa a sistemului sanitar, dar cel mai relevant indicator care reda, comparativ cu celelalte state europene, starea actuala a sistemului sanitar românesc il reprezinta indicele european de sanatate ( o masuratoare standard care cuprinde 38 de indicatori , impartiti pe diferite domenii ale sistemului sanitar). Conform acestui indice România se clasa în 2009 pe penultima pozitie , respectiv 32, dintr-un total de 33 tari europene, cu 498 de puncte din 1.000 de puncte posibile.
Mai mult tot în raportul Comisiei Prezidentiale Pentru Analiza si Elaborarea Politicilor Din Domeniul Sanatatii Publice Din România, se precizeaza ca, din cauza disfunctiunilor sistemului sanitar românesc, mor anual peste 60.000 de oameni, în fiecare an disparând populatia echivalenta a unui oras de talia Sloboziei sau Giurgiului.
Circuitul banilor din sistemul sanitar românesc
Cea mai sensibila problema a sistemul sanitar a fost si ramâne în continuarea subfinantarea acestui sistem, astfel România aloca aproape 4 % din PIB sanatatii, procent sub media UE de 8,6 % sau chiar sub Africa (5,9%).
Conform studiului facut public de catre Expert Forum împreuna cu Local American Working Group ( asociatie care grupeaza majoritatea companiilor farmaceutice americane din România) , finantarea sanatatii din România se afla la doua treimi din minimul necesar , astfel mai putin de 7 milioane de contribuabili platesc pentru cheltuielile cu 19 milioane de asigurati.
În ceea ce priveste, resursele alocate sanatatii, din totalul acestora 80% sunt publice, iar restul private. Asa cum stim din totalul resurselor publice, 85% sunt administrate de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), la care contribuim noi în calitate de angajatori si angajati, pensionari si persoane fizice autorizate. Din punct de vedere nominal, la nivelul anului 2011, veniturile s-au ridicat la 17,8 miliarde de lei. Pe lânga aceste venituri, sistemul public de sanatate mai are si venituri din accizele pe tutun si bauturi alcoolice (,,taxa pe viciu”) si din taxa platita de producatorii farmaceutici ,, taxa claw-back”.Aceste tipuri de taxe au adus venituri de 1,2 miliarde lei si 0,24 miliarde de lei. Pe lânga acestea, Ministerul Sanatatii primeste subventii de la bugetul de stat, pentru acoperirea deficitului , astfel în 2010 si 2011, aceste subventii totalizau aproximativ 5 miliarde de lei.
Neajunsurile din sistemul sanitar românesc; risipa din bugetul sanatatii
Daca e sa analizam istoric, evolutia bugetului alocat sistemul de sanatate, putem observa ca la nivelul anului 2000 bugetul pentru sanatate era de un miliard de euro, ajungând în 2011 sa creasca la 5 miliarde de euro, si cu toate acestea sistemul sanitar românesc sufera de subfinantare.
Problema majora, este cu totul alta, si anume sistemul de sanatate din România a ajuns sa înghita miliarde de lei anual în mod ineficient, fara ca serviciile medicale sa fie mai bune din punct de vedere calitativ.
Am asistat ani la rând la diferite scandaluri pe aceasta tema în care oficialii dadeau vina pe subfinantare , însa realitatea este alta: proasta gestionare, frauda , coruptia , contractele paguboase cu diferiti furnizori de medicamente sau aparatura medicala, licitatii preferentiale, managementul spitalelor ales pe criterii politice si de ce nu si birocratia.
Cel mai recent scandal, si anume cel dintre Traian Basescu si Raed Arafat, a scos la iveala gaurile negre din bugetul Sanatatii, astfel subsecretarul de stat în Ministerul Sanatatii , a explicat cum statul anual risipeste nejustificat bani pe medicamente de care nu are nevoie. De exemplu, un medicament ce era compensat pentru 3 indicatii, dintre acestea 3 doar una era corecta, consuma în jur de 160 de milioane de lei.
De asemenea, expertii britanici de la Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica, au studiat medicamentele care au generat cele mai mari cheltuieli din 2010. Britanicii au ajuns la concluzia ca statul român compenseaza medicamente fara beneficii clar dovedite si pastile pentru care plateste mai scump decât statul britanic sau american. De exemplu, medicamentele cu ginko biloba costa statul 16,3 milioane de euro anual desi beneficiile nu sunt clare.
O cauza a acestei risipe o constituie si mecanismul corupt si ineficient al dotarii spitalelor românesti. Astfel aparatele, ustensilele medicale au costuri de sute de mii si chiar milioane de euro, suma imposibil de amortizat (recuperat) în timpul scurs pâna la iesirea lor din uz. Acest mecanism al dotarii, se face prin trafic de influenta, astfel medicul care se afla la conducerea spitalului încearca sa atraga cât mai multe investitii în spitalul în care lucreaza , dar fara nici o strategie sau o analiza de utilitate si de cost-eficienta. Un exemplu, este si cazul descoperit de catre Raed Arafat privind achizitia de manusi sterile pe pereche, astfel în medie spitalele românesti platesc 2,3 lei pe o pereche, în timp ce un alt spital din România platea mai bine de 7 lei. De asemenea, modul în care se fac achizitiile publice si licitatiile în sistemul medical de multe ori nu sunt foarte transparente.
Totodata printre cauze identificam managementul spitalului ales pe criterii politice, astfel în loc sa conduca unitatea sanitara o persoana competenta, având ca interes starea de sanatate a pacientului, situatia este exact inversa, la conducerea unui spital vine acel manager de culoarea politica care este la putere cu interesele partidului respectiv.
Mai mult, anul acesta Curtea de Conturi a descoperit ca sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care a picat acum un an, s-a dovedit o gaura neagra pentru bugetul Institutiei, prejudiciind Casa cu peste 1,4 milioane de euro ca urmare a ineficientei acestui sistem informatic.
Pe lânga aceste exemple, tot anul acesta s-a descoperit ca 9 companii de stat întretin aceasta gaura neagra din bugetul sanatatii, astfel acestea datoreaza 238 de milioane de euro la bugetul asigurarilor de stat. S-a ajuns în aceasta situatie, deoarece companii ca :CFR, Romsilva, Posta România, CET Iasi, au furat banii din salariile angajatilor, în loc sa-i vireze la bugetul asigurarilor de stat.
Analizând toate aceste aspecte, si mai sunt mult mai multe, putem spune ca sistemul sanitar este extrem de ,,bolnav” , corupt si ineficient. Este nevoie urgenta de o reforma, dar care sa puna în centru nevoile si interesele pacientilor si nu interese personale, politice, fara sa se faca diferente, întrucât fiecare pacient trebuie sa beneficieze de absolut toate drepturile pe care le are în calitate de contribuabil la FNUASS si cetatean al acestei tari. Iar ca masura de a contracara aceste fraude din sistemul sanitar, sunt de acord cu opinia domnului Raed Arafat privind instituirea unei ,, Politii Sanitare” la fel ca si în Canada. Totodata pentru a sesiza cazurile de coruptie, abuzuri sau alte probleme de care va loviti în sistemul sanitar românesc, va recomand un instrument online interactiv , si anume platforma http://www.medalert.ro/, activa din 10 mai.