Dna Mihaela TATU – Ambasador al Centrului RESPIRO „PITICOT”

Dorim sa aducem multumiri dnei Mihaela TATU pentru onoarea oferita devenind imaginea Centrului Respiro – „PITICOT”!

Cine suntem noi?

Asociatia „PITICOT”  cum ne place sa ne spunem sau Institutul Roman pentru Ajutorarea Copiilor Aflati in Dificultate cu denumirea completa – a luat nastere din initiativa unui grup de oameni cu suflet mare.

Avem sediul in Oradea, dar proiectele noastre se extind in toata tara.

Prin activitatile noastre ne propunem sa ajutam copiii  cu probleme medicale grave, fara sprijin material, financiar sau moral!

Asociatia Institutul Roman pentru Ajutorarea Copiilor Aflati In Dificultate “Piticot”, este persoana juridica de drept privat, fara scop lucrativ, non- profit, care isi canalizeaza toate fortele in vederea sprijinirii copiilor aflati in dificultate!

Scopul „PITICOT” il reprezinta acordarea de ajutor copiilor bolnavi, cu dizabilitati, saraci, precum si orice copil aflat la nevoie, prin toate mijloacele materiale, financiare, morale si spirituale.

Obiectivele „PITICOT” vizeaza

-Promovarea proiectelor si programelor care contribuie la dezvoltarea si imbunatatirea practicilor din domeniul social;

-Efectuarea de donatii in bani sau in natura pentru promovarea obiectivelor Asociatiei;

-Promovarea scopului „PITICOT” prin  mass-media, TV, toate formele de marketing posibile atat directe cat si indirecte;

-Organizarea de evenimente caritabile, spectacole, dineuri etc.

-Dobandirea, detinerea de orice proprietate imobiliara, vinderea, administrarea, inchirierea, ipotecarea, construirea, modificarea de cladiri sau ateliere, sa le foloseasca in orice alt fel, in scopul realizarii obiectivului Asociatiei;

-Desfasurarea de campanii publicitare  de promovare a diverselor probleme ale copiilor, sanatate, handicap, saracie, si strangerea de fonduri pentru activitatea Asociatiei.

Centrul de tip RESPIRO reprezinta o locatie, spatiu, zona de confort in care sunt adusi copii/adulti cu probleme speciale pentru a oferi un moment de ragaz/relaxare/repaus pentru apartinatori/asistenti maternali.

Beneficiarii proiectul nostru de tip RESPIRO sunt in mod direct copiii (cu varste cuprinse intre 0-18 ani), care sunt ingrijiti de catre asistenti maternali/membri ai familiei ca beneficiari indirecti.

Acest centru reprezinta o alternativa viabila pentru asistentii maternali in vederea oferirii acelui ragaz necesar refacerii fizice si psihice pentru continuarea ingrijirii persoanei aflata in intretinere cu probleme speciale (handicap fizic sau psihic).

Afectiunile incadrate in grad de handicap ale beneficiarilor directi ai centrului RESPIRO sunt:

– dezvoltare incompleta a functiilor mentale si psihosociale fara tulburari de comportament care genereaza manifestari agresive, handicap asociat care necesita ingrijire speciala (deficiente mentale);
–  deteriorarea/regresie a functiilor intelectuale, boli care afecteaza primar, direct si selectiv creierul –persoane dependente de ingrijire;
– afectarea functiilor vederii, auzului, vestibulare, afectarea vocii, afectarea functiilor sistemului cardiovascular, hematologic, imunitar si respirator, functiile sistemului digestiv, metabolic si endocrin, functiile urogenitale, functiile neuro-musculoscheletice si ale miscărilor aferente, functiile pielii – persoane dependente permanent de asistenta si ingrijire.

Nevoia dezvoltarii unui Centru RESPIRO

 

La nivelul Regiunii de Nord-Vest a Romaniei sunt inregistrate la finalul lunii martie 2014 (conform Buletinului Statistic publicat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale) un numar de 101.090 persoane cu dizabilitati, din care peste 10.000 sunt copii cu dizabilitati.

Aceaste persoane sunt dependente de sprijin, intampină dificultati in accesarea serviciilor medicale si sociale si au probleme in a beneficia de ajutorul specific de care au nevoie. Serviciile de tip RESPIRO pentru copiii si adultii cu dizabilitati sunt absente la nivelul Regiunii Nord-vest, in intreaga tara, fiind prezente doar 3 astfel de servicii, ceea ce impovarează viata familiilor acestora.

A avea o persoană cu handicap sever in familie, care necesită ingrijire permanenta, duce la epuizarea si izolarea familiei, care nu mai face fata dificultatilor intampinate.

Este cunoscut faptul ca din cauza suprasolicitarii fizice si psihice, profund resimtite de catre persoanele care ingrijesc continuu persoane cu dizabilitati, acestea au nevoie de momente de repaus.

De-a lungul anilor, din cauza lipsei de servicii alternative si complementare a acumularii oboselii, parintii copiilor cu dizabilitati se rup de viata lor anterioara, renunta chiar si la cele mai simple bucurii ale vietii in afara ingrijirii propriului copil.

Un centru RESPIRO usureaza, temporar misiunea familiei, acopera aria acestor nevoi de a avea grija de aproapele din familie, venind in sprijinul copilului cu dizabilitati in mod direct si indirect in ajutorul apartinatorului/asistentului maternal.

De ce un astfel de Centru RESPIRO pentru copii?

  • Pentru ca cei mai multi copii locuiesc in permanenta cu parintii (familia), care tot mai greu reusesc sa faca fata solicitarilor constante de atentie si ingrijire ale copiilor lor
  • In ideea de a oferi membrilor familiilor persoanei cu dizabilitati oportunitatea de a se elibera temporar de stresul resimtit in viata de zi cu zi
  • In vederea prevenirii abuzului si neglijentei asupra persoanelor cu dizabilitati
  • Pentru a contribui la cresterea unitatii in familie

Trebuie precizat ca in conformitate cu prevederile Legii nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata si actualizata, monitorizarea si controlul activitatii de ingrijire si protectie a copiilor cu handicap grav de catre asistentul personal profesionist se fac de directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC).

Asistentul personal beneficiaza de anumite drepturi, iar pe perioada concediului de odihna, angajatorul are obligatia de a asigura persoanei cu handicap grav un inlocuitor al asistentului personal profesionist, ori gazduirea intr-un centru de tip RESPIRO.

Proiectul Centrul de tip RESPIRO pentru copiii cu dizabilitati raspunde cererii profund resimtite a familiilor care doresc si au nevoie de momente de odihna si destindere.

Un alt motiv important care stă la baza acestui proiect este criza financiara care a afectat si familiile copiilor cu dizabilitati, astfel incat familiile nu mai fac fata cheltuielilor mari pe care le implica asistarea si ingrijirea permanenta a unei persoane cu dizabilitati la domiciliu.

Locatia Centrului  RESPIRO

Acest serviciu social integrat intr-un Centru RESPIRO va funcționa intr-o cladire ce urmeaza a fi renovata, pusa la dispozitie de catre Primaria Comunei Madaras, jud. Bihor, cu o suprafata de 347,85 mp, plus 1.400 mp, teren aferent acestei cladiri, spatiu destinat locurilor de joaca si petrecere a timpului liber in cadrul acestui centru.

Pentru ca această cladire să poata gazdui serviciul de tip RESPIRO, este necesara renovarea totala a acesteia, pentru a se crea capacitatea de intretinere a 20 de cazuri (copii cu dizabilitati).

Centrul RESPIRO va fi dotat cu mobilier si echipamente corespunzatoare desfasurarii acestor tipuri de activitat (paturi, mobilier, echipamente de mobilizare, aparatura medicala, etc.).

Media copiilor cu dizabilitati beneficiari ai acestor servicii va fi de 17 copii/luna, adica aproximativ 204 copii/an.

Elemente financiare

In primavara anului 2015 ne-am propus demararea lucrarilor de reabilitare cu finalizarea acestora pana la sfarsitul anului 2015.

Suma necesara reabilitarii cladirii, plus achizitonarea de aparatura medicala si mobilier este de aproximativ 300.000 EURO.

In vederea obtinerii acestei sume vom derula diferite tipuri de activitati/proiecte/gale/evenimente caritabile, astfel incat sa constientizam populatia din jud. Bihor si nu numai (inclusiv judetele limitrofe) de necesitatea dezvoltarii unui astfel de Centru si beneficiile aduse automat asupra beneficiarilor directi, respectiv indirecti!

Cuvant de incheiere

Am invatat din practica ca trebuie sa te zbati pentru a reusi, insa in voluntariat este de sute de ori mai greu pentru ca te zbati de fapt pentru aproapele tau.

Consideram ca astfel se vede daruirea, intelegerea si dorinta de reusita a oamenilor, prin ajutarea aproapelui si sustinerea de orice fel a acestuia in vederea dezvoltarii normale.

Avem toata increderea in decizia dumneavoastra si ceea ce ne motiveaza cel mai tare este: suferinta copiilor din cadrul Asociatiei „PITICOT” si nu numai, copii aflati in ingrijirea membrilor familiei, copii cu dizabilitati … care reusesc sa zambeasca printre siruri de lacrimi, dorim sa ii vedem sanatosi, vrem cu orice pret sa le putem oferi o SANSA, o noua viata, sanatoasa si fericita alaturi de familiile lor.

Suntem constienti ca Dumnezeu i-a lasat special bolnavi si in suferinta, le-a dat o viata grea pentru a ne trezi noua sufletul incurcat in grijile zilnice, i-a lasat pe ei bolnavi pentru a aprecia noi sanatatea…

Dorim din toata inima sa ii ajutam, sa le dam o sansa, o viata noua … o farama de speranta.

Va invitam sa vizitati cu incredere site-ul nostru si pagina de facebook:
Web: www.piticot.org
Facebook: https://www.facebook.com/asociatia.piticot
tel: 0728.572.879

 

Lasă un răspuns