Ajutoare in bani de la Statul Roman pentru cazurile medicale!

Asociatia PITICOT pe care o reprezint ajuta in mod direct cat si indirect toti copiii care au nevoie de tratamente medicale fie in tara sau in strainatate. De multe ori m-am intalnit cu parinti care imi spuneau ca “Statul roman nu face nimic pentru ei”, adica sa le ofere un sprijin financiar, atunci cand copilul lor este grav bolnav si are nevoie de bani pentru o operatie in strainatate sau un tratament medical in strainatate si nu numai. Doresc sa va spun, in acest articol, ca aceasta afirmatie nu este adevarata, iar in randurile de mai jos veti intelege ca Statul ajuta copiii grav bolnavi din Romania de multe ori si cu 100.000 de euro pentru un caz medical!

In general parintii care au copii grav bolnavi si nu numai, apeleaza la Asociatii si Fundatii din tara noastra, pentru a primi donatii in bani si pentru a merge la tratament cu, copilul lor bolnav. Sunt numeroase Fundatii si Asociatii in tara care ajuta copiii grav bolnavi, iar eu personal ii sfatuiesc pe parinti sa apeleze la cat mai multe Fundatii si Asociatii care au scopul sa ajute copiii bolnavi sau grav bolnavi. De asemenea, parintii trebuie sa se inarmeze cu o doza de rabdare, pentru ca sunt multe cazuri la noi in tara, incat toate Asociatiile si Fundatiile din Romania cu scopul de ajuta copii, efectiv nu reusesc sa rezolve toate cazurile pe care le gestioneaza cat si pe cele noi, care sunt descoperite in fiecare zi.

Insa, revenind la titlul articolului, o sa va spun pe scurt si babeste ca sa inteleaga orice persoana care il citeste, cum poate ajuta un copil (sau persoana majora) care sufera de o boala ce nu are tratament in Romania si nu numai sa obtina bani pentru a se trata medical!

Ajutorul de Urgenta in bani se primeste de la primarie sau o alta institutie arondata acesteia!

Un copil grav bolnav (sau o persoana adulta), care are nevoie de un tratament medical de urgenta, fie in tara sau in strainatate, poate apela la consilierul social din primarie sau la o institutie arondata primariei, pentru Ajutorul de Urgenta. Ajutorul de Urgenta consta in bani pentru pacientul bolnav. Acest ajutor se acorda de catre primarie, in functie de bugetele pe care le au in momentul cererii. Consiliul local poate sa promoveze acest tip de ajutor, insa banii sunt alocati din bugetul local. Pacientul depune o cerere tip pentru Ajutor de Urgenta, care se gaseste la institutie, impreuna cu toate documentele medicale, care atesta necesitatea unui astfel de ajutor in bani, ulterior comisia formata se deplaseaza la domiciliul pacientului pentru a constata cele mentioante de pacient in cerere, iar aceasta decide suma alocata. Documente pe scurt: scrisoare medicala, factura proforma de la institutia medicala care ofera serviciul medical de care pacientul are nevoie, documentele de identitate, dovada veniturilor, cererea redactata cu majuscule, in care specifica necesitatea banilor etc. Atentie, Ajutorul de Urgenta se acorda doar pentru urgentele medicale. Spre exemplu, Asociatia PITICOT a obtinut anul trecut 2000 lei de la ASCO (institutie arondata primariei din Oradea), pentru un caz umanitar, un copil care trebuia sa se opereze in Chisinau. Legea 416/2001 actualizata, faciliteaza acest tip de ajutor pentru pacientii cu probleme medicale.

Copiii grav bolnavi care nu pot beneficia de un tratament medical in Romania, pot primi finantare prin Directia de Sanatate Publica a judetului de care apartin pana la 100.000 euro

Orice copil grav bolnav (sau persoana adulta) din Romania, care sufera de o boala ce nu se poate tratata in Romania, are dreptul sa depuna o cerere catre Directia de Sanatate Publica de pe raza judetului unde isi are domiciliul, pentru a obtine finantarea tratamentului in straintate. Astfel, daca medicul curant va spune si va scrie pe Scrisoarea Medicala (sau alt document medical), ca boala de care suferiti, sau boala de care sufera copilul dvs. nu dispune de tratament in Romania, atunci trebuie sa va adresati Directiei de Sanatate Publica. Pe langa cererea pe care trebuie sa o depuneti, trebuie sa atasati toate dovezile medicale, de recomandat si o factura de la o Clinica (sau doua clinici) din strainatate care este (sunt) de acord sa va trateze boala, cat si acordul clinicii ca va primeste. Cererea se depune in baza Ordinului MS 1011/2011, iar copiii sub 6 ani beneficiaza impreuna cu insotitorul lor de cazare si transport gratuit. Pe cerere trebuie sa specificati si Ordinul in baza caruia depuneti cerere! Spre exemplu, Asociatia PITICOT a depus o cerere de acest tip catre D.S.P. Bihor, si a obtinut 18.360 euro pentru un pacient din Oradea. De asemenea, am ajutat o persoana din Iasi sa depuna aceasta cerere catre D.S.P. Iasi si a obtinut 100.000 euro.

Dispozitive medicale care nu sunt decontate prin CAS si sunt foarte costisitoare, se pot finanta prin Ministerul Sanatatii!

Recent, o mama ne-a cerut ajutorul, avea nevoie de un dispozitiv pentru fetita ei in valoare de peste 60.000 lei. CAS a raspuns ca nu poate finanta acel dispozitiv, iar Asociatia noastra, i-a propus sa redacteze o cerere simpla si directa, cu raspunsul de la CAS negativ catre Ministerul Sanatatii (specificand problema medicala si nevoia de bani pentru dispozitiv). Ministerul Sanatatii a raspuns pozitiv, finantand dispozitivul medical pentru fetita ei.

Materiale Sanitare

De multe ori pacientii au nevoie de materiale sanitare, materiale sanitare care depasesc chiar si suma de 10.000 lei. In acest caz, pentru ca Spitalul nu dispune de fonduri, pacientii sunt sfatuiti sa cumpere aceste materiale sanitare. Insa, conf. Legii Spitalul trebuie sa dispuna de toate materialele sanitare necesare, iar pacientii au dreptul sa se adreseze Instantei Judecatoresti si sa-si recupereze banii platiti pentru materialele sanitare.

Pacientii cu grad grav de handicap au dreptul la transport gratuit in tara

Pacientii cu grad grav de handicap, in cazul copiilor cu insotitor, au dreptul la transport gratuit in tara. Indiferent ca este o urgenta sau ca este vorba de o consultatie sau operatie a unui pacient cu grad grav de handicap, acesta trebuie sa depuna o cerere la Serviciul de Ambulanta, impreuna cu actele medicale anexate in copie pentru a obtine transportul gratuit la Clinica/Spitalul de Stat din tara.

Scris de Dorel Puchianu
Director Coordonator Evenimente
Asociatia Piticot
www.piticot.org
dorel@piticot.org
www.facebook.com/asociatia.piticot

Lasă un răspuns