Ajuta-ne sa mobilam garsoniera Mariei!

Intinde-ti mana … ajuta!

P.S … cazul expus mai jos e din Oradea, jud. Bihor!

Am cunoscut-o pe Maria in urma cu aproape 3 ani si m-a impresionat foarte mult.
Impreuna cu colegii mei, am facut o actiune de ajutorare a catorva familii foarte sarace, in preajma Pastelui.Am solicitat ajutorul celor de la ASCO, sa ne informeze ce cazuri mai deosebite au.

Si, uite asa, am ajuns si la familia Dragos.

Cand am ajuns la ea acasa, Maria era la scoala, gasind-o doar pe mama ei care ni s-a spus de catre cei de la ASCO ca sufera de schizofrenie, ceea ce am constatat si noi, avand un comportament putin mai ciudat. Dar, in timp ce discutam cu mama Mariei, imi atrage privirea cateva desene care se aflau pe un asa zis birou. Am intrebat-o cine le-a desenat, iar mama Mariei mi-a spus: “Maria, fiica mea. Are 16 ani, este eleva la Liceul de Arta si invata foarte bine”. Sincer, am ramas foarte impresionata de ceea ce am vazut, deoarece era vizibil talentul acestei fete.

Alt aspect pe care l-am observant in cadrul acelei vizite, a fost faptul ca frigiderul lor micut era scos din priza. L-am deschis si am constatat ca era gol. Mama Mariei mi-a spus ca n-are pentru ce consuma curent, daca si asa nu are ce baga in frigider.
M-am reintors dupa cateva zile ca s-o cunosc si pe Maria.

O adolescenta micuta de statura si foarte slaba. Nicidecum nu i-as fi dat varsta reala, ci cu cativa ani mai putini. Nu s-a plans de viata pe care o duce. De fapt nu s-a plans in acesti 3 ani de cand o cunosc niciodata si nici nu mi-a cerut ceva anume. In discutia cu ea am incercat sa o cunosc mai bine pe ea ca adolescent, dar si viata pe care o duce zi de zi.

Si, iata ca am aflat ca ea nu a avut pachetel la scoala, deoarece mama nu avea bani ca sa-I cumpere ceva, ar mancarea de zi cu zi era primita de la cantina sociala, mama mergand in fiecare zi cu sofertasul dupa aceasta.
Ea impreuna cu mama ei traiesc din aproximativ 400 lei/luna, intr-o garsoniera comfort 3 care are aprox 12 mp, din care trebuie sa-si plateasca intretinerea, curentul, sa manance daca mai au ce pe langa mancarea primita zilnic de la cantina sociala, sa se imbrace, medicamente, etc.

Aceasta garsoniera necesita reparatii considerabile, deoarece niciodata nu a fost renovata. Singurul geam pe care il au la camera arata sub orice inchipuire. Maria l-a “captusit” cu diverse paturi si carpe ca sa nu intre frigul de afara. Mobilierul si canapeaua pe care dorm amandoua, dupa ce ca ocupa mult din spatial mic al garsonierei, este extrem de vechi si deteriorat.
Desi locuieste in astfel de conditii, care sunt greu de imaginat atat timp cat nu le vezi cu ochii tai, Maria a avut terminat Liceu de Arta cu note foarte mari si a intrat la Facultatea de Arte, sectia Grafica, din Oradea, cu nota 9, incadrandu-se pe un loc la fara taxa. Mi-a spus ca, daca n-ar fi reusit sa intre la fara taxa, nu si-ar fi permis sa urmeze facultatea.

Atat Maria cat si mama ei au nevoie constanta de ajutor: alimente, produse de igiena corporala si pentru caratenia casei, si, nu in ultimul rand materiale care s-o ajute sa-si continuie studiile, cum ar fi: creioane grafice, panze, coli mari de desen, coli mici de desen, caiete, vopsele acrilice, vopsele in ulei, tusuri, carbine special, etc . Acestea din urma Maria si le doreste mai mult decat alimentele sau orice altceva.
Pe langa acestea, suntem in cautarea unui/unor sponsor/sponsori care sa sprijine aceasta familie, implicandu-se in renovarea si mobilarea garsonierei.

Cine doreste sa le usureze putin traiul de zi cu zi, si asa greu incercat, le pot ajuta donand produse din cele mentionate mai sus, contactand Asociatia “Piticot” la:

tel: 0728.270.876 sau e-mail director@piticot.org
Lavinia CATRINAR
www.piticot.org
https://www.facebook.com/asociatia.piticot

Lasă un răspuns