Un inger cu ochi albastri, mistuit de o boala necrutatoare

Amelia este o fetita frumoasa, cu ochi superbi, albastri ca marea, care nu a implinit inca doi ani, dar care a trecut deja prin suferinte incredibile, din cauza unei boli necrutatoare.

La numai un an si patru luni, Amelia a fost diagnosticata cu rabdomiosarcom embrionar subtipul botrioid stadiul III, tumoare maligna, in zona vagin-uter. Practic, este vorba despre o tumoare care creste rapid, distruge si invadeaza tesuturile vecine si care poate fi tratata prin chirurgie, iradiere si chimioterapie, cu sanse de supravietuire la 80 la suta din cazuri.

Se chinuie de la 9 luni

Totul a inceput putin dupa ce Amelia a „implinit” 9 luni (data nasterii 30/08/2010), cand intr-o duminica dimineata, dupa ce a ridicat-o de pe olita, mama sa a observat un corp strain, in zona vagin-uter a fetitei. A doua zi au mers imediat la medicul de familie, dupa care au facut un ecograf, in urma caruia au aflat ca in vaginul micutei exista o anume formatiune. Au ajuns apoi la un ginecolog, care a spus ca nu o poate consulta, fiindca nu are ustensile atat de mici, si care le-a recomandat sa mearga la Timisoara, la un alt medic obstetrician. Acolo au aflat ca ar putea fi vorba despre rabdomiosarcom si li s-a recomandat sa se intoarca la Oradea. Asa au ajuns din nou la spitalul de copii din Oradea, unde un chirurg i-a facut Ameliei un tuseu rectal, i-a scos formatiunea respectiva si practic a „razuit-o” cu fasa sterila. “La sfarsit ne-a trimis acasa si ne-a spus ca e criza hormonala a nou-nascutului. Am luat proba din formatiunea respectiva, am trimis-o la analize si dupa 2 saptamani, din rezultatul primit, ni s-a explicat ca erau de fapt niste cheaguri de sange. Si am plecat fericiti acasa bucurosi ca am scapat. Se parea ca tot ce a fost urat s-a terminat”, isi aminteste mama Ameliei.

Familie rupta in doua

Din pacate fericirea le-a fost scurta, fiindca imediat dupa ce s-au intors din concediu, in luna iulie, acel ceva a aparut din nou si era mult mai mare. “Din nou am inceput drumurile la doctor. Am ajuns iar la chirurgie la Oradea. De data aceasta am fost trimisi la Cluj. De aici am venit cu un diagnostic *polipoza hemangiomatoasa vaginala*.
Pentru a rezolva problema, medicul ne-a explicat ca va trebui sa o anestezieze, sa curete formatiunea respectiva si sa cauterizeze punctul ei de plecare. Am plecat mai linistiti spre casa, stiind ce are si cum se procedeaza in astfel de cazuri. Doctorul ne-a spus ca acea formatiune nu o doare, asa ca am ramas intelesi sa-l sunam si stabilim cand vine la Oradea sa o opereze, daca putem zice asa. Din diferite motive, interventia a tot fost amânata; ba au fost doctorii plecati la diferite congrese, ba am avut noi diferite evenimente, aniversari in familie… in cele din urma, in luna noiembrie am luat legatura cu doctorul sa stabilim ce si cum facem. Pentru ca Amelia era racita momentul interventiei a fost tot amanat. Asta pana cand dupa 2 saptamani de febra, perioada in care Amelia era tot mai agitata, nu prea mai manca, avea dificultati la scaun si ii si aparuse o secretie vaginala purulenta, am sunat doctorul si i-am spus ca trebuie sa ne interneze si sa-i faca ceva. Odata internate, dupa analizele de rigoare, marti, am aflat ca polipoza vaginala se transformase intr-o formatiune giganta abdomenopelvina de cca 17/6/5,8 cm. Din nou alt Soc. Miercuri, 14 decembrie 2011, la ora 10, Amelia intra in operatie. Cu ajutorul celui de Sus, dupa aproximativ 2 ore s-a trezit. Medicul chirurg ne-a explicat ce si cum a avut, ca a extirpat tumoarea si ca mai trebuie duse probe la analiza, iar apoi vedem ce e de facut. Vineri dimineata, la nici doua zile de la operatie ni s-a spus ca formatiunea respectiva pare a fi rabdomiosarcom embrionar subtipul botrioid. Am crezut ca totul se prabuseste in jurul meu, al nostru al tuturor. Eram numai eu cu ea, fiind inca pe sectia de terapie intensiva si nu-mi venea sa cred” a povestit indurerata mama Ameliei.
Din pacate, diagnosticul primit a fost confirmat mai tarziu si de probele de la Bucuresti si din Ungaria.

Donatiile se pot face in lei in contul Asociatiatiei PITICOT, Cont Bancar nr. RO82BTRL00501205i98626XX – Cont in Lei sau RO57BTRL00504205i98626xx– Cont in Euro, deschise la Banca Transilvania, Oradea, cu mentiunea pe OP – pentru cazul Amelia Popa! Cei interesati pot contacta Asociatia la urmatoarele date de contact: Dorel Puchianu: 0728.572.879; dorel@piticot.org

Lasă un răspuns