Rares a fost operat in Germania la Clinica Xcell-Center din Dusseldorf
Datorita oamenilor de bine din Romania si din afara tarii, Rares a fost operat in Germania, la Clinica Xcell-Center din Dusseldorf.
Tratamentul propriu-zis a fost parcurs pe perioada 10 ianuarie 2011 pana in data de 13 ianuarie 2011. Pe aceasta perioada, clinica ne-a pus la dispozitie ( contra sumei de 180 de euro ), un sofer care ne-a transportat de la hotel la clinica si inapoi.
In prima zi, adica pe data de 10 ianuarie doamna Olga Grube (careia ii multumim pe aceasta cale), ne-a ajutat la completarea formularelor, care-i ajutau pe doctori sa identifice clar problema lui Rares (cate kg are, daca are toate vaccinurile facute, daca e racit, ce tratament neurologic i se admnistreaza, daca e alergic la vreu medicament sau aliment etc). Cu toata documentatia completata ne-am deplasat la medici. Domnul Doctor anestezist Aladin Elsisi ne-a spus ce trebuie sa facem pentru a nu fi probleme pe parcursul anesteziei si ne-a asigurat ca totul va fi bine. Apoi, cu aceeasi documentatie am ajuns la domnul profesor doctor Nils Haberland, cel care l-a operat pe Rares. Vazand formularele si IRM-ul lui Rares, domnul Doctor ne-a spus ca riscurile sunt prea mari ca Rares sa fie operat pe creier, deoarece el are o greutate prea mica pentru acest fel de interventie si ne-a sugerat ca cel mai bine pentru baiatul nostru e o interventie pe coloana denumita simplu PUNCTIE LOMBARA.
Am intrebat daca, dupa aceasta interventie, copilul nostru isi va reveni, iar domnul doctor a spus ca, avand in vedere boala pe care, Rares o are (tetrapareza spastica), nu se poate pronunta daca isi va reveni complet, dar cu aceasta operatie se poate ca Rares sa evolueze si sa fie cu un pas inainte. Totodata, ni s-a mai spus ca, punctia lombara nu rezolva toate problemele lui, ci doar, daca se va face foarte multa recuperare dupa interventie, pentru a fi puse in miscare aceste celule stem.
Domnul doctor ne-a prezentat, succint, in ce va consta aceasta opetaratie si ne-a spus sa ne prezentam la clinica pe data de 11 ianuarie 2011 .
Tot in acea zi, am participat la o sedinta de logopedie si kinetoterapie, sedinta pusa la dispozitie de Clinica Xcell-Center.
In data de 11 ianuarie, ne-am prezentat acolo la ora stabilita si cu toate sfaturile puse in aplicare (nu trebuia sa manance inainte de anestezie). In aceasta zi, i s-a recoltat, sub anestezie, lui Rares sange din bazin (creasta iliaca), pentru a fi dus spre analiza la laborator si pentru a vedea cate celule stem sunt viabile.
In sala de operatie nu a avut voie sa intre decat o singura persoana si aceea a fost mama. Acolo i s-a pus o perfuzie pentru a fi administrata anestezia si dupa ce Rares a adormit, mama a iesit din sala de operatie, deoarece era mediul steril.
Dupa 20 minute (minute care pareau ani), a venit domnul profesor si ne-a asigurat ca Rares e bine si ca va fi scos in cateva minute unde va fi dus la TERAPIE INTENSIVA. Dupa o ora, Rares si-a revenit si am putut pleca la hotel.
In data de 13 ianuarie 2011, a avut loc transplantul. Exact ca si in ziua precedenta, Rares nu a avut voie sa manance inainte de operatie.
De data asta, operatia a durat 45 de minute, si dupa interventie a venit domnul doctor Haberland la noi si ne-a spus ca Rares e bine si ca totul a decurs foarte bine, deoarece Rares a avut 11 milioane de celule cu o vitalitate de 90% (pentru a fi rezultate bune, sunt necesare, minim 2 milioane de celule stem cu o vitalitate de 70%).
Dupa 2 ore, Rares s-a trezit un pic ametit, dar bine dispus si primul semn care l-am vazut dupa operatie a fost, ca a deschis pumnul drept (este spastic pe partea dreapta).
Dupa 3 ore, baiatul nostru a avut voie sa manance si inainte de a pleca, ni s-a spus ca Rares va fi un pic ametit si va avea dureri de cap si va avea o senzatie de voma, dar cu tratament, aceste neajunsuri vor disparea.
La externare, a venit la noi domnul profesor Haberland si ne-a spus ca ar trebui sa vedem imbunatatiri la Rares, dupa o luna sau dupa 6 luni, dar va trebui sa corectam si strabismul care il are, deoarece ochii obosesc si-i va da dureri de cap.
Intradevar, pe 13 ianuarie (noaptea), Rares, a inceput sa planga din cauza durerilor si avea senzatia de voma, dar cu ajutorul medicamentelor oferite de Clinica, aceste neplaceri au disparut in data 15 ianuarie (dimineata).
Am ramas in Germania 3 zile dupa operatie pentru a fi siguri ca totul e in regula si nu sunt probleme.
Astazi (17 febr.2011), la o luna de la operatie, putem sa va spunem ca nu sunt foarte mari modificari, dar aceste imbunatatiri sunt vizibile: are picioarele mai calde, e mai vesel, poate pronunta cateva cuvinte corect, doarme mai bine, are un apetit excelent si spasticitatea a mai scazut (nu foarte mult ) .
Inca o data multumim tuturor, inclusiv celor de la Asociatia Piticot din Oradea, care l-au ajutat pe Rares sa fie un copil cu copilarie.